Hodnocení, která nechápu

26. července 2014 v 8:00 | Marillee |  Přemýšlím
Jistě znáte stránky jako ČSFD, Databáze knih, nebo jiné, na kterých můžete jako registrovaní uživatelé hodnotit a komentovat díla. A když si chcete něco přečíst, nebo shlédnout film, často na ně zabrousíte a raději se "ujistíte", zda to bude stát za to podle komenářů lidí, kteří jsou již s dílem obeznámeni. Jenomže nesmíme opomenout fakt, že ne vždycky hodnocení odpovídá opravdové kvalitě díla. Ne vždycky se nám bude líbit to, co většině kolem nás. Jen zřídka se stává, že by se někdo postavil proti davu a místo hodnocení "odpad" nasolil filmu ty tři hvězdičky, které by si doopravdy zasloužil, a své počínání ještě hezky zdůvodnil.

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Archive/Search/2011/6/7/1307457184271/People-sleeping-in-theatr-007.jpg

Já jsem vybrala pár děl, u kterých mě hodnocení překvapilo, někdy dokonce až naštvalo. Smějící se Buďte shovívaví, je jasné, že ne ve všem se mnou budete souhlasit.



Filmy/ Seriály:

1) Hannah Montana
V hodnocecní ČSFD 180. nejhorší seriál.
Ano, je to tak. Jako první mi namysl vplul tento světově známý "trapný" seriál o dospívající dívce, která se převléká za super hvězdu - zpěvačku. Že je to opravdu trapné a dětinské? Není! Příteli je 19, mně 18, bratrovi dokonce 22. A všichni jsme schopni se na tento seriál dívat, a aniž bychom trpěli nebo se snad přetvařovali, si jej dokážeme opravdu užít. Znovu tu zafungoval proud jakéhosi davu, který řekl, že je to sra*ka, tudíž by na to měli stejně nahlížet i ostatní, ale ve skutečnosti se na podobný prkotiny skoro každý rád podívá.

smile animated GIF

2) Mickeyho klubík
Tak tenhle seriál s plasticky animovaným myšákem Mickeym Mousem a jeho kamarády si moc dobře pamatuju. Sice mi bylo už asi 10 let, co ho začali každé ráno dávat u nás v televizi, ale i tak mě jeho dětskost a jednoduchost bavila.
Když se podíváme na ta chabá procenta na ČSFD... 39%. Jako opravdu lidi? Dospělí hodnotí seriál pro ty nejmladší z nás? Tak pusťmě malému dítěti takový Pád Třetí říše a uvidíme, jestli ho to bude bavit!

3) Den poté
Možná znáte, možná ne. Je to jeden z katastrofických scénářů, kdy je na naší planetu uvržena zabíjející doba ledová. A není to vůbec špatný film! Vím, že jsem jej viděla jednou v televizi a hrozně jsem toužila ho vidět někdy celý. Naštěstí jsem na něj narazila a s mírným zhrozením, že měl v té době snad pod 60%, jsem se na něj podívala a svého rozhodnutí nelitovala. Hodnocení, jak se tak dívám, se zvýšilo, takže jen tak dál!

4) Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Teď mě asi ukamenujete. Ale já nechápu vysoké hodnocení tohoto filmu. "Kultovní". Podívala jsem se na něj jednou, líbil se mi, ale moc jsem ho nechápala. Podívala jsem se na něj po pár letech znovu a už mi ani nepřišel tolik vtipný, jelikož všichni kolem neustále opakují už ohrané repliky s chopperem, s mozkem a kdo ví ještě s čím. A taky jsem došla k názoru, že netuším, opravdu netuším, o čem ten film je. Na tohle mi kamarádi vždycky řeknou "jsou to historky, to je právě to" nebo "jsou to parodie"... Ale i historky a parodie mají mít nějakou pointu. I kdybych si ty pomíchané scény seřadila, tak to stejně nedává smysl. Ano, podle mě tento film postrádá smysl. Jediné, co bych hodnotila pozitivně, je černý humor a herecké výkony.

Knihy:

Naštěstí u čtenářů se tak čast nenajdou zamindrákovaní odpaďáci, kteří by dílo zkritizovali, aniž by se na něj pořádně podívali. Ale i zde jsem našla pár knížek, u kterých bych hodnocení čekala lepší nebo horší. Prostě jiné. Dám sem dva případy, u kterých cítím, že je tu něco špatně.

1) Vzpoura oceánů
Když jsem si na databázi otevřela tuto knihu a viděla hodnocení 83%, málem jsem to neunesla. Sice přes 80% je slibné číslo, jenomže mně to prostě nestačí!
Tato knížka pojednává o katastrofě, která proběhne/má proběhnout na celém světě, mířena proti lidstvu nějakou "vyšší mocí". Pan autor si dal s dílem záležet do takových detailů, že na posledních stránkách jsou uvedena všechna jména vědců z oboru biologie, geologie a dalších, se kterými na něm spolupracoval. A že jich není málo! Hltala jsem každou stránku z těch 800 (nebo kolik) a ze samotného konce jsem byla natolik unešená, že bych knihu hodnotila nejméně 96%.

2) Mortal Instruments
Dalším důvodem, proč jsem byla tak nespokojená z celkem vysokého, avšak pro mě nedostatečného hodnocení předchozí knihy, je následující. Série Mortal Instruments se chlubí na každé své knize vyšší známkou než 85%. A mně to nepřijde fér! Může se vám zdát, že to přeháním. Ale moje zkušenosti s prvním dílem nejsou zrovna nějaké chvályhodné. Po 200 stranách první knihy jsem to vzdala. A to nejsem nijaký náročný čtenář, naopak, knihy pro mladistvé čtu hodně ráda, protože se při nich dokážu skvěle vypnout a uvolnit. Ale tahle kniha prostě ne, přišlo mi to jako slátanina všeho, co už jsem někdy četla. (Omlouvám se fanouškům.Smějící se)

S jakým hodnocením nesouhlasíte vy?
Máte někdy pocit, že lidé hodnotí zaujatě?


 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Verunka T. Verunka T. | Web | 26. července 2014 v 9:28 | Reagovat

Znáš to, sto lidí, sto chutí. Co ty považuješ za celkem ucházející, může těm náročnějším připadat jako slátatnina. Spousta lidí není na sitcomy, tak si je nedokáže užít. Někdo zase nemá rád katastrofické filmy...a když se takových sejde víc...
Stejné je to i s knihami. Na Mortal Instruments jsem četla tolik recenzí a spousta jich byla špatných, spusta ale i dobrých. Mně se třeba Nástroje smrti líbily a přečtených už mám pět dílů, začala jsem i Pekelné stroje od stejné autorky, protože se mi její série líbí. Nedala bych jim sto procent, ale rozhodně bych hodnotila dost vysoko.
Není proto nutné se pozastavovat nad hodnocením, které pochází od jiných. Asi bych ti ale dala jednu radu...nečti recenze předtím, než si sama uděláš o daném díle svůj obrázek, protože některé recenze dokážou pěkně odradit od děl, které by se ti třeba normálně líbily

2 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 26. července 2014 v 9:39 | Reagovat

Někdy se mé hodnocení shoduje, jindy ne. Třeba u Pulp fiction a Hanně Montaně s tebou naprosto souhlasím. Na Mickeyho klubík jsem se dívala i v desíti letech a co si pamatuju, docela jsem se bavila :)
U mě zase bude bodovat Stmívání, jelikož tahle "upírovská slátanina" mě naučila přijít na chut fantasy.
A oblíbenost se časem může i měnit - dříve jsem zatracovala Harryho Pottera, nyní ho považuju za srdcovku :)

3 Znovuzrozený Znovuzrozený | E-mail | Web | 26. července 2014 v 10:16 | Reagovat

Mám stejný názor u Pulp Fiction. Nějak mě to totálně nezaujalo a nejsem celkově Tarantinův fanoušek.

Co mě irituje, je Kubrickova verze Osvícení (prostě to vecpu všude). Úplně rozkopal Kingovu předlohu, změnil konec, usekl začátek, ale přitom je to hodnoceno jako 46. nejlepší film. Nevím, možná bych to taky hodnotil líp, kdybych nečetl knížku.

A pak je tu Rubber! Myslím, že film o pneumatice, co zabíjí lidi pomocí telekineze, si zaslouží víc, než 58% :D ale to by lidi museli být více tolerantní k nesmyslu, než jsou doposud.

4 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 26. července 2014 v 10:27 | Reagovat

Mickeyho klubík nesouhlasím. Právě jeho vizuální zpracování bylo vyloženě hnusné.
Ovšem s Pulp fiction ano - nějak mě nebaví a nemůžu se donutit dokoukat a Mortal instruments? Četla jsem první knížku. Četla jsem jí tak, že jsem po chvíli jen jela očima po stránce, protože to byla stokrát omletá nuda.

5 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 26. července 2014 v 10:28 | Reagovat

[3]: Kubrickovo Osvícení byla katastrofa! Nejdřív jsem četla knížku a nestačila jsem zírat. Jako jo, pár dobrých nápadů, ale... ale kruci vždyť je to o něčem jiném!

6 Winterbreeze Winterbreeze | Web | 26. července 2014 v 10:36 | Reagovat

[5]: Já si zase Kubrickovo Osvícení nemůžu vynachválit, líbilo se mi to mnohem víc než "předloha" :-)

7 Dragell Dragell | Web | 26. července 2014 v 10:53 | Reagovat

Já často nesouhlasím s ČSFD a dávám šanci i slabším snímkům. U hodnocení se totiž jedná o průměr toho, co mají všichni lidé rádi a ne všichni mají rádi to, co já :)

8 Cherrybumbum Cherrybumbum | Web | 26. července 2014 v 11:32 | Reagovat

Mě třeba upřímně překvapilo, jak moc dobré hodnocení měl poslední zfilmovaný film Hunger games. S přítelem jsme na tom byli, když multikina nabízela 50 % slevu na lístky, když máš tu jejich klubovou kartu, takže jsem poprvé zažila narvaný sál k prasknutí. Celé ty dvě hodiny, co film trval, však kromě asi 5 fanynek, které přečetly všechny knihy, všichni koukali furt na hodinky, zívali a když film skončil, tak celý sál řekl najednou: "Bože, to byla ale p**ovina" :D Ale jak říkáš ty - sto lidí, sto chutí :)

9 Znovuzrozený Znovuzrozený | E-mail | Web | 26. července 2014 v 11:56 | Reagovat

[6]: Já teda doufám, že před tím, než někdo zfilmuje Doktora Spánka, udělají novou verzi, protože by to pak v souvislosti s filmem ve spoustě věcech nedávalo smysl.

10 Znovuzrozený Znovuzrozený | E-mail | Web | 26. července 2014 v 11:58 | Reagovat

* jakože původním

11 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 26. července 2014 v 12:19 | Reagovat

[9]: No jiná verze existuje, ale teď si nevzpomínám, jestli je věrnější. Ale měla jsem dojem, že jo.

12 Znovuzrozený Znovuzrozený | E-mail | Web | 26. července 2014 v 12:23 | Reagovat

[11]: Existuje, dokonce sám King k ní dělal scénář. A je to jako tv minisérie. Jen zkrátka neměla takový úspěch.

13 Tai Todd Tai Todd | Web | 26. července 2014 v 13:01 | Reagovat

Já se na ty hodnotící recenze, jako na csfd raději už ani nedívám, protože Češi jsou, jako čtenáři, i jako filmový diváci dost nároční (což je na jednu stranu dobře, ale ne vždycky), nic jim není dost dobré a vše musí zkritizovat. Ve většině případů, když jsem se totiž podívala na nějaký film, vůbec jsem nesouhlasila s hodnocením, jaké dostal. Jak už tu padlo, sto lidí, sto chutí, jen by si někteří měli uvědomit, že když se něco nelíbí jim, neznamená to, že je daná věc automaticky srajda, s čímž se ale bohužel setkávám dost často.

14 Michelle Michelle | Web | 26. července 2014 v 18:21 | Reagovat

souhlasím s hannou :D sleduju to dodnes (teď už jen výjimečně, ale přece) a je to volovina a je to trapné, ale v tom je její kouzlo :D navíc lily má styl a miley, ať je jaká chce, tak zpívání jí jde.

pulp fiction zrovna dvakrát k životu nepotřebuju, ale chápu, co je na tom dobré. a to je to, že nemá vlastně žádnou pointu. je to asi divné, ale mám ráda filmy o ničem. člověk na ně musí mít trpělivost a vlastně i náladu, bez té to nejde, ale tarantinovy filmy jsou o ničem a v tom je právě jejich kouzlo.

s knihama nevím, nečetla jsem je. jsem náročný čtenář a radši si vybírám klasiky.

15 Marillee Marillee | E-mail | Web | 26. července 2014 v 19:43 | Reagovat

[1]: Já vím, právě proto to jsou hodnocení, která já osobně nechápu. :D Ostatní nemusí zase chápat mě. :-) A recenze čtu pokaždé, nikdy mě to ale neodradí. Protože když je recenze pozitivní, tak mě může dílo jen zklamat, když negativní, tak mile překvapit.

[2]: Já si pamatuju začátky Stmívání. Přišla s tím naše trochu "gothic" spolužačka v 7. třídě nebo kdy, a od té doby to všechny holky kolem hrozně hltali. :D Mně to nikdy nic neříkalo. :-)

[3]: Zvláštní, kolik lidí se mnou najednou souhlasí s Pulp fiction. (3 je víc než dost. :D) A tedá, pneumatika? Vážně? :D To je asi stejné jako to Sharknado, kde ti z tornáda lítají žraloci. :-D
Osvícení jsem bohužel ještě neviděla a ani nečetla. Pokusím se napravit.

[4]: Upřímně si myslím, že dítě tohle zrovna neřeší. :) Taky mě štvalo nové zpracování animace, ale to je tak jediné, co bych tomu vyčetla.

[7]: Tak tak, taky jsem se to naučila. :-)

[8]: Jo, tyhle filmy mě taky dost překvapují svojí přeceněností. :D

[13]: S přítelem takovým lidem na čsfd říkáme snobi. :-D

[14]: Já jsem člověk aristotelský, pokud něco postrádá smysl, pak nechápu vůbec, jak to může existovat. :D

16 Cleo Cleo | Web | 27. července 2014 v 11:50 | Reagovat

Souhlasím, že ne vždycky hodnocení odpovídá. A ano, hlas "většiny" má svůj podíl. Hannu jsem měla docela ráda, je to docela pěkná komedie, ale všichni říkají, "jak špatné", to je.

17 Monii. Monii. | Web | 27. července 2014 v 15:38 | Reagovat

Máš pravdu. Je jasné, že většina lidí půjde jak ovce za stádema taky řekne, že je to dílo kravina, ač se mu to líbí. Ale s tím se bohužel nic neudělá. Třeba Hannah Montana mě prostě baví, ikdyž jsem to dlouho neviděla. Ale občas se na to taky kouknu z druhé strany a řeknu, že je to trapný... je to těžký. Nemůže se nám všem líbit to samé.

18 Em Zet Em Zet | Web | 27. července 2014 v 20:51 | Reagovat

Máš naprostou pravdu. Já ale nesnáším ČSFD hlavně proto, že tam jsou takoví ti rádoby kritici. :-D Pseudointelektuálové, kteří si myslí, že sežrali moudrost světa. Přitom jsou totálně debilní.
Souhlasím s tvým hodnocením Hannah Montany. Hlavně s tou větou, že zafungoval proud davu, co řekl, že je to sračka. Máš naprostou pravdu. Je to skvělý oddechový seriál, na který se na YT ráda dívám! :-) Je to sranda, vtipy neokoukané a nápad není tuctový. :-)
Ostatní jsem neviděla/nečetla, ale také jsem slyšela od mé kamarádky, že se dívala na Pulp Fiction a také se jí to nelíbilo! :-D

19 Marillee Marillee | E-mail | Web | 27. července 2014 v 21:04 | Reagovat

[16]: Přesně o tom mluvím. :-)

[17]: Je to trapně vtipný. :D

[18]: Ano, ano! Přesně tak! :D Pulp Fiction je kultovní a od toho se to hodnocení odvíjí.
Hannah Montana - až mě udivuje, kolik lidí tu napsalo, že se mnou souhlasí v tomhle bodě. Pak už vůbec nechápu to hodnocení! 8-O Dobře, chápu, ale snažila jsem se sžít s krásnou představou, že lidi dokážou mít svůj, třeba i hodně odlišný názor. Asi nedokážou. :-D

20 Anne Anne | Web | 28. července 2014 v 13:27 | Reagovat

Přesně! Nechápu jak můžou dospělí hodnotit seriály, nebo filmy pro děti...

21 Em Zet Em Zet | Web | 28. července 2014 v 19:36 | Reagovat

[19]: Třeba ti sem napsali zrovna jen lidé, kterým se Hannah opravdu líbí. Hej já se ve volném čase občas podívám i na My Little Ponny, takže... :-D

22 Marillee Marillee | E-mail | Web | 28. července 2014 v 20:06 | Reagovat

[21]: Zrovna jsem o MLP dopsala rádoby recenzi... :D (Mám zkouklý všecky díly, hehe!)

23 MooX MooX | Web | 31. července 2014 v 10:36 | Reagovat

Rozhodně s tebou souhlasím se seriálem Hannah Montana. Sice jsem ho už teď delší dobu neviděla, ale před rokem jsem na něj na Disney Channel koukala bez problémů a to mi bylo 19. :D Fakt jsem se u toho upřímně dost pobavila. :D

24 Em Zet Em Zet | Web | 1. srpna 2014 v 18:19 | Reagovat

[22]: Zrovna jsem ji četla. :D

25 Vendy Vendy | Web | 5. srpna 2014 v 22:07 | Reagovat

U knih jsou recenze víc odpovídající, i když i tady je dobré brát v úvahu vkus každého z nás, co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Jednou jsem slyšela jednoho prodejce ve fantasy knihkupectví, jak odpovídá na otázku, o čemže je ten Zaklínač, o kterém všichni básní? A prodavač fantasy knih se ušklíbil, že je to taková blbost...
Myslela jsem, že ho vezmu na místě po hlavě. :-D
A pak jsem to půjčila dvěma kamarádkám - jedna byla nadšena, druhou to nebavilo. Pak si vyber...
U filmů je to horší, myslím, že spousta lidí hodnotí film snad jen podle anotace, aniž by se vůbec podívali. Nebo mám dojem, že jde spíš o pozérství. Hodit do odpadu takový Titanic, to bych jim nakopala zadky. Je mi jasné, že častým opakováním a znovuvysíláním se ten film stal už profláklým, ale pořád je to skvěle udělaný velkofilm. Hodnotit dětské pořady a seriály, v tom jsou taky kapku vedle, protože je třeba přihlížet k tomu, že dětský divák má jiné nároky a jiný vkus než dospělý. Propáníčka. (I když Toma a Jerryho žeru dodnes :D)
Asi je nejlepší brát to hodnocení jen orientačně a vždycky spolehnout na vlastní vkus. Občas jsem zjistila, že se hodnocení docela trefuje, občas mi připadalo hodně vedle.
A mimo průměrnou cifru hodnocení mě někdy fascinují jednotlivé komentáře některých hodnotitelů. Někdy mám zoufalou chuť chytnout je za uši, protřepat, nemíchat. :-D

26 Vendy Vendy | Web | 5. srpna 2014 v 22:09 | Reagovat

[3]: Rubber, to bylo dobrý! Teda, film...

27 Liz Liz | Web | 8. srpna 2014 v 14:43 | Reagovat

Teda to s Pulp Fiction nechápu.. viděla jsem dva Tarantinovy filmy a chtěla jsem se na něj kouknout, vůbec jsem nevěděla, o čem to je (jen historky z podsvětí) a myslela jsem, že to bude spíš nějaká akční pitomost, ale totálně mě to uchvátilo, chápu proč ho tolik lidí považuje za kultovní.. každá scéna má nějakou svou hloubku :) Miley Cyrus nemůžu vystát jakkoliv, ale musím souhlasit, že hodně hodnotících úplně nesmyslně dává nízké hodnocení dětským pořadům.. jako by jejich mozek nedokázal pochopit, že to není určeno pro lidi s jejich vkusem, ale pro děti :D

28 Pufflie Pufflie | E-mail | Web | 8. srpna 2014 v 21:06 | Reagovat

Musím se přiznat, že i já na Hannah Montanu taky koukala, dokonce jsem byla na filmu i v kině. A ano, bavilo mě to :D a na Mickeyho klubík, na ten jsem taky koukala, dokonce jsem si kvůli němu ráno i občas přivstala :D

29 Terka Terka | E-mail | Web | 9. srpna 2014 v 13:02 | Reagovat

Pamatuji si, že jsem před čtyřmi lety byla na Hannah Montanu v kině a pobavilo mě to, celkem slušný film. Takový správně trhlý. :-D

Jo, na Mickyho klubík jsem se taky dívala a jednu dobu jsem hrozně moc sledovala Scoobyho, ani tak ne toho zfilmovaného, jako spíš animovaného. :-) A ještě na druhém stupni četla Witch :-D

Ale je fakt, že některá hodnocení opravdu nechápu,.. u knížky, která se mi líbila, dám bez debat plný počet a nedívám se, kolik dali ostatní. Prostě, mě se líbila. Tečka. Nebo nelíbila. Třeba jak každý mluví o tom, jak ho rozbrečely Hvězdy nám nepřály, mě třeba ne,..

30 Tajemná Temnota Tajemná Temnota | E-mail | Web | 12. srpna 2014 v 18:48 | Reagovat

Jo máš pravdu. Každému selíbí něco jiného a někdy to hodnocení fakt neodpovídá. Ten Mickeyho Klubík si vystihla přesně :-D.

31 ANNihilation ANNihilation | Web | 20. srpna 2014 v 11:25 | Reagovat

Tak Hanna Montana a tyhle podobný blbosti, to mi taky nejde do hlavy. Reálný hodnocení je černý a davový šílenství je přetluče, takže nakonec skončí jako oblíbený seriál. :D A Mickeyho klubík docela chápu, co si vzpomínám, tak mě to jako malou taky moc nebavilo. A na Rychlou rotu se dívám doteď. :D
S Pulp fiction a třeba i Sin city je to takové, že to nesnáší spousta lidí. Znám taky hodně lidí, co to úplně nenávidí a stejně jako ty se diví tomu vysokému hodnocení, já třeba patřím k fanouškům. :) Tarantino je kus vola a beru to od něj i trochu jako recesi.
Achjo a ty knihy neznám, abych to mohla posoudit. Teď si připadám jako kulturní barbar. :D

32 PaPája PaPája | Web | 21. srpna 2014 v 17:12 | Reagovat

No vidíš, ta Hannah Montana mě tedy taky překvapila.
Byl to seriál mého dětství, ale rád se na to bez ostychu kouknu i teď. Bez ohledu na to, že jsem tím seriálem byla dřív více než posedlá, si troufám říct, že tohle je nejpovedenější seriál z továrny Disney channel. Takhle ráno, když snídám, si občas tenhle program ještě pustím. A je to ubohé. Ubohý humor, ubohé vtipy. Hannah byla prostě opravdu geniální. :-)

Co se týče chytrolínů na ČSFD - i když taky nemám ráda "mainstream", občas tomu člověk taky neunikne a může se mu líbit i tyhle populární věci. Zatímco oni? Nojoo, líbí se to všem, tak je to hnusný... NE VŽDY MUSÍ BÝT POPULÁRNÍ VĚCI PROPADÁKEM.Ale to je ta logika kritiků ČSFD (samozřejmě, že párkrát souhlasím, ale...). :D

A sakra, na tu Hannah bych se mohla taky někdy mrknout znova - obávám se ale, že to bude dost nostalgické a bude mi z toho možná i smutno. :')

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
***Veškeré obálky a anotace na tomto webu stahuji z
pokud ovšem nejsou z vlastního či jiného zdroje.
K filmům používám obrázky z ČSFD.